Najpopularniejsze typy herbaty japońskiej

Herbata japońska jest niezwykle popularna na całym świecie. W XXI wieku mamy możliwość skorzystania ze wszelkich dóbr natury, dlatego też picie herbaty japońskiej jest bardzo popularne również w Europie. Zbiory liści odbywają się cztery razy do roku. Wiosną, wczesnym latem, na koniec lata i jesienią. Ze względu na bogactwo witamin i innych składników, jakie zawiera w sobie japońska herbata, jest ona przeznaczona dla wszystkich.

Właściwości herbaty Matcha

Każdy rodzaj herbaty przygotowuje w inny sposób, w innej temperaturze. Ponadto, uprawy mieszczą się w różnych prefekturach Japonii, co wpływa na odmiany herbaty. Wszystkie odmiany herbaty japońskiej zawierają te same właściwości i witaminy, jednak parę odmian zawiera dodatkowo inne właściwości i wspomaga różne sfery naszego organizmu. Odmiany herbat japońskich dzielą się na wysokogatunkowe i średniej jakości. Są takie, które przeznaczone są do codziennego spożywania i do wyjątkowych okazji. Warto wybrać jedną z nich, by poprawić stan naszego zdrowia i samopoczucia.

Matcha – jest to najbardziej popularny rodzaj spośród wszystkich odmian japońskiej herbaty. Uznawana za bardzo ekskluzywną, używana jest do ceremonii parzenia herbaty Cha-no-yu. Posiada wiele witamin. Japońska herbata Matcha pochodzi z wysokogatunkowej Gyokuro. Dzieli się ją na dwa typy – gęstszą i rzadszą, obie używane do ceremonii Cha-no-yuMatcha posiada wiele innych odmian.

japońska herbata Matcha - Warszawa

Herbata Matcha w postaci sproszkowanej.

Inne popularne herbaty japońskie

Sencha – jest to odmiana herbaty, której liście mają średnią jakość. Sencha jest herbatą, którą można pić codziennie. Z racji tego, że jej liście są dość grube, herbata ma delikatny smak, a kolor herbaty jest zielono – żółty. Ten rodzaj herbaty posiada dużo witaminy C. Ma świetny wpływ na trawienie.

Gyokuro – dosłownie nazwa tej herbaty znaczy „szlachetne krople rosy”. Należy ona do jednej z najlepszych herbat japońskich. Przed zbiorem liści, krzewy są przykrywane matami z bambusa lub z innego materiału. Liście przykryte będą zawierać mniejszą ilość taniny. Smak Gyokuro jest słodki, a jej kolor jest żółtozielony.

japońska herbata matcha Warszawa

Tradycyjna herbata japońska przygotowana według oryginalnej receptury ma gęstą piankę.

Bancha – nazwa tego rodzaju herbaty oznacza „późny zbiór”. Ta odmiana charakteryzuje się o wiele grubszymi liśćmi, które zawierają o wiele mniej taniny i kofeiny. Napar z tych liści ma kolor ciemnożółty, a jego smak jest cierpki i dość słaby. Herbata Bancha zawiera bardzo dużo wapnia oraz żelaza i można ją pić do każdego posiłku. Ma właściwości orzeźwiające.

Fukamushicha – liście tego rodzaju herbaty są palone o wiele dłużej. Napar, jakim charakteryzuje się ta odmiana ma kolor szmaragdowy. Smak natomiast jest słodki, można wyczuć aromat palonych liści.

Konacha – odmiana herbaty o niezwykle mocnym smaku, przeznaczona jest do codziennego spożywania. Napar herbaty ma ciemny kolor żółtozielony.

Kokeicha – herbata tej odmiany odznacza się wysokogatunkowością. Jej dodatkiem jest ryż w proszku. Jej smak jest słodki i delikatny, w przeciwieństwie do reszty odmian, nie czuć lekkiego smaku goryczy.