Zdrowy tryb życia jest od jakiegoś czasu w modzie. Trzeba przyznać, że to pożyteczna moda, nie ma, bowiem nic ważniejszego niż zdrowie. Można je zachować za sprawą dwóch czynników. Pierwszym z nich jest aktywność fizyczna, innymi słowy dbanie o kondycję i sprawność. Możemy chodzić na siłownię, fitness, biegać czy też uprawiać inny sport.
Drugą kwestią jest zdrowe odżywianie się. Musimy przecież dostarczać organizmowi składniki odżywcze i witaminy. Najlepiej, gdy spożywane jedzenie będzie wolne od konserwantów i sztucznych barwników, które są niestety obecne w wielu produktach. Możemy jednak znaleźć ekologiczną żywność w specjalizujących się w jej sprzedaży sklepach.
Zdrowe odżywianie – pozornie znany temat
Chyba każdy z nas słyszał o zdrowej żywności, mówi się o niej dużo w różnych mediach. Czy wiemy, zatem jak powstają takie produkty? Odpowiedź na to pytanie nie jest już taka oczywista. Warto, więc rozwinąć ten temat.
Uprawy prowadzone są z wykorzystaniem naturalnych nawozów, nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin. W związku z tym kupowane przez nas produkty nie są w żadnym stopniu skażone związkami chemicznymi. Regulują to stosowne przepisy rolnictwa ekologicznego. Ekologiczna żywność nie jest też w żaden sposób modyfikowana genetycznie. Wyrasta w sposób naturalny, bez dodawania hormonów wzrostu. Na kolejnych etapach produkcji, do pożywienia nie dodaje się sztucznych barwników, stabilizatorów ani konserwantów.
Uprawy prowadzone w ten sposób przyczyniają się do ochrony środowiska, my kupując zdrową żywność również się do tego przyczyniamy.
Zdrowa dieta, a ekologiczne produkty w sklepach
Produkty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością są, więc bezpieczne dla zdrowia i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Zakupy możemy zrobić osobiście w sklepie lub też zamówić wszystko przez Internet. Oferty są bardzo duże, pod względem różnorodności nie ustępują supermarketom. Możemy nawet natrafić na produkty, o których wcześniej nie słyszeliśmy jak na przykład makaron razowy czy mąka kokosowa. Do wyboru są produkty bezglutenowe oraz specjalnie dedykowane dla diabetyków. Weganie znajdą równie wiele smakołyków. Możemy przebierać w rozmaitych kategoriach:
- Dżemy i inne przetwory owocowe
- Wędliny oraz mięso
- Płatki, otręby i ryż
- Nabiał
- Warzywa strączkowe
Są to wybrane przykłady, asortyment jest znacznie większy. Warto przekonać się samemu.
Dbanie samodzielnie o dietę ma wiele swoich plusów, jednak nie każdy potrafi sporządzić zdrową i zbilansowaną dietę dla siebie. W takich sytuacjach samodzielne przygotowywanie posiłków może przynieść nieprzyjemne konsekwencje. Chociażby nieumiejętność skomponowania własnego posiłku dostosowanej do zapotrzebowania kalorycznego czy dobrania odpowiednich proporcji mikro i marko składników, może doprowadzić do otyłości lub niedowagi oraz do poważnych chorób związanych z niedoborem witamin i minerałów.
Zalety skorzystania z cateringu dietetycznego
Można natknąć się na opinię, że wadą zdrowej żywności jest jej wysoka cena i krótka przydatność do spożycia. Ten drugi argument świadczy jedynie o tym, że mamy do czynienia z pożywieniem wolnym od konserwantów. Co do ceny to nie jest dużo wyższa niż inne produkty a wraz z powstawaniem nowych upraw będzie jeszcze spadać. Ponadto samodzielne przygotowywanie posiłków potrafi być czasochłonne. Czasem tryb życia nie pozwala na regularne gotowanie. W ten sposób łatwo będzie zjeść słodką bułkę w pośpiechu, która może zapełnić żołądek, ale nie dostarczy wartościowych składników odżywczych.
Jeżeli nie mamy czasu, aby samodzielnie zadbać odpowiednią dietę i zbilansowany jadłospis warto wybrać dietę pudełkową we Wrocławiu – świeże posiłki dostarczane codziennie pod nasze drzwi. W takim cateringu dietetycznym również dobierana jest indywidualna kaloryczność do potrzeb danej osoby. Ponadto jest wiele pakietów, które oferują diety dostosowane do konkretnych potrzeb. Coraz częściej pojawiają się oferty dla osób, które eliminują pewną grupę pokarmów tj. gluten i mięso, czy prowadzą aktywny tryb życia.