Zalety zielonej herbaty od wieków doceniają już Chińczycy i Japończycy. Dlaczego uznawana jest za jedną z najzdrowszych herbat na świecie?
Zielona herbata to wśród wielbicieli herbacianych naparów prawdziwy bohater. Choć nie wszystkim odpowiada jej charakterystyczny smak, właściwości i zalety płynące z jej spożywania sprawiają, że i ten staje się po czasie znośny.
Czym właściwie jest zielona herbata?
Na świecie istnieje tyle gatunków i rodzajów herbat, że nawet precyzyjne określenie zielonej herbaty jest dziś właściwie niemożliwe. Łatwo jednak odróżnić ją od innych gatunków herbaty, w tym na przykład herbaty czarnej. Aby powstała herbata zielona, zebrane liście muszą zostać przerobione najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, zanim rozpocznie się proces fermentacji. Dzięki temu, że listki herbaty zielonej nie są jej poddawane, możliwe jest zachowanie ich niemal wszystkich cennych substancji, którym zawdzięcza przecież swoją popularność.
Podstawowe zalety zielonej herbaty
Bogactwo składników korzystnych dla organizmu człowieka jest niewątpliwie najważniejszym elementem rozpoznawczym zielonej herbaty. Jest ona przede wszystkim wyjątkowym zestawem polifenoli i katechiny, czyli silnych antyoksydantów, a także garbników, alkaloidów, lipidów, aminokwasów, teiny, witamin A, B, C, i E, oraz licznych mikroelementów (w tym wapnia, potasu, miedzi, cynku, manganu, i fluoru).
Dzięki takiemu połączeniu właściwości zielonej herbaty są tak rozległe i korzystne dla organizmu człowieka. Jak może działać?
Zielona herbata, podobnie jak każdy napar herbaciany to przede wszystkim sposób na naturalne pobudzenie organizmu. Wysoka zawartość teiny, szczególnie w pierwszym parzeniu herbaty wpływa na pobudzenie i orzeźwienie organizmu, zabijając tym samym uczucie senności, znużenia i wyczerpania. Teina ułatwia też proces uczenia się i poprawia zdolności poznawcze, dlatego jest szczególnie polecana do picia z samego rana, przed rozpoczęciem pracy. Jednocześnie jednak może ona działać jako napar uspokajający. Przygotowana z drugiego parzenia, parzona przez dłużej niż 3 minuty zielona herbata działa uspokajająco i relaksująco, a więc może także pomagać w zaśnięciu.
Herbata zielona to także herbata odchudzająca, zwłaszcza gdy pijemy ją przed snem. Zawarte w niej katechiny mają istotny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, hamują wchłanianie się tłuszczów z pożywienia i jednocześnie nasilają ich zużycie przez organizm. Dodatkowo udowodniono, że zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, co oczywiście również korzystnie wpływa na odchudzanie się.
Zielona herbata – lekarstwo dla skóry i organizmu
Wielbiciele zielonej herbaty, popierając swoje twierdzenia na odpowiednich badaniach przyznają, że napar z tak przygotowanych listków wykazuje niezwykłe działanie antyoksydacyjne, korzystne zarówno dla skóry, jak i całego organizmu. Wiele składników zielonej herbaty, w tym obecne w niej polifenole, wiążą się z toksycznymi składnikami w organizmie i usuwają je, zapobiegając między innymi wielu chorobom i nowotworom, w tym także nowotworom skóry. Badania potwierdzają, że regularne picie zielonej herbaty zapobiega również poparzeniom słonecznym.
Wspomniane wcześniej właściwości odchudzające i walczące z odkładaniem się tłuszczu to też dobry sygnał dla osób cierpiących na choroby układu krążenia oraz osób walczących z cellulitem. Zielona herbata hamuje wchłanianie się cholesterolu do krwiobiegu i zmniejsza lepkość płytek krwi, zapobiegając tym samym tworzeniu się skrzepów.
W rezultacie picie zielonej herbaty nie tylko zapobiega nadciśnieniu, ale także obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i wielu chorób wieńcowych oraz wspomaga walkę z odkładającym się cellulitem.
Jak przygotować zieloną herbatę, by dała najlepsze rezultaty?
Choć zielona herbata ma naprawdę wiele zalet, nie każdy napar będzie działał na organizm tak samo dobrze. Aby picie zielonej herbaty przynosiło najlepsze rezultaty wystarczy już łyżeczka suszu zalana wodą o temperaturze maksymalnie do 80 stopni Celsjusza. Należy bezwzględnie pamiętać, by zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem! Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty, a do jej przygotowania należy wykorzystywać oczywiście herbaty liściaste, a nie te w torebkach.
Zdecydowaną zaletą zielonej herbaty jest możliwość jej wielokrotnego parzenia. Badania potwierdzają, że ponownie parzona herbata jest równie bogata, jeśli nie bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu. To właśnie po kilku zaparzeniach uwalniają się w niej mangan i fluor, tak rzadko obecne w dzisiejszej diecie. Aby uniknąć problemów, liście herbaty po zaparzeniu można przetrzymywać i wykorzystywać ponownie przez maksymalnie 12 godzin, gdyż po tym czasie narażamy się na rozwój grzybów na wilgotnych liściach.
Odmiany zielonej herbaty znajdą Państwo w sklepie internetowym Kuchnie Orientalne