GMO to nic innego jak żywy organizm, który został genetycznie zmodyfikowany tak aby nabrał lepszych cech fizycznych i jakościowych.
Tego typu zabiegom najczęściej są poddawane rośliny, tak aby stały się odporniejsze na wszelkiego rodzaju choroby, dłużej zachowywały świeżość i zostały pozbawiany niewygodnych elementów, jak np. pestki. Producenci korzystają z takiej żywności, aby zwiększać atrakcyjność swoich produktów, oraz przede wszystkim większość sprzedaż i zyski. Jakie jednak są skutki takich eksperymentów i jaki mają one wpływ na nasze życie? GMO to coś dobrego, czy złego?
WADY
Za największą wadę GMO należy uznać fakt, że mimo wielu lat jej stosowania, nie przeprowadzono badań odnośnie jej wpływu na zdrowie i życie człowieka. Istnieje możliwość, ze taka żywność wspomaga rozwój niechcianych chorób w tym nowotworów. Największe kontrowersje wzbudził w tej kwestii pewien szwajcarski naukowiec, który udowodnił, że szczury żywione produktami GMO były bardziej podatne na rozwój tkanek nowotworowych, oraz uszkodzenia nerek i wątroby. Jednak badanie to zostało przeprowadzone wyłącznie na szczurach, przebywających w laboratorium. Nie wiadomo czy człowiek reaguje na GMO w ten sam sposób. W polskim prawie istnieje zapis, który zakazuje informowania konsumentów o obecności GMO w żywności. Konsument więc, nie może nawet sam zdecydować, czy chce spożywać tego typu żywność. Kolejne poważne wady to fakt zbyt dużej ingerencji w naturę, możliwe że za jakiś czas całkowicie zatracimy naturalnie występujące rośliny. Pyłki roślin GMO szybko się rozprzestrzeniają, więc możliwe jest, że nawet na ekologicznych uprawach rośnie zmodyfikowana żywność. Kolejny problem to szkodniki, które żywią się takimi roślinami. Istnieje możliwość, że uodpornią się one na wszelkiego rodzaju opryski i zupełnie stracimy nad nimi kontrolę. Często żywność GMO jest pozbawiona walorów smakowych, gdyż producenci skupiają się na ich wyglądzie i odporności na psucie. W efekcie często jesteśmy raczeni plastikowymi owocami i warzywami pozbawionymi jakiegokolwiek smaku. Jak widać wad jest bardzo sporo i są one poważne, jednak w większości opierają się one na przypuszczeniach i tak naprawdę nie wiadomo, czy się one potwierdzą.
ZALETY
GMO powstało między innymi w celu zapanowania nad widmem głodu na świecie, dzięki GMO można szybciej i łatwiej uprawiać żywność, przy jednoczesnym zredukowaniu kosztów wytworzenia. Plony są zazwyczaj obfite, nieatakowane przez szkodniki i choroby, producenci nie muszą się obawiać niechcianych strat. Taka żywność jest również bardziej uodporniona na czas i transport, tak wiec może być dostarczana nawet do najdalszych zakątków świata. Dzięki stałemu rozwojowi bioinżynierii, w przyszłości będzie można kontrolować ilość składników odżywczych w danej roślinie, dzięki czemu będziemy mogli być zdrowsi. Istnieje wiele nadziei związanych z GMO, które wspomogły by producentów, rolników oraz konsumentów.