Posted on

Quinoa czyli inaczej komosa ryżowa staje się coraz częstszym elementem diety każdej osoby która dba o zdrowie. Przeglądając przepisy można znaleźć ją jako dodatek do różnych rodzajów chleba, bułek, ciast czy sałatek. Nic dziwnego, że zyskuje ona bardzo często miano super food. Na tle innych produktów roślinnych wyróżnia się ona dość wysoką zawartością białka. Nie zawiera ona glutenu, przez co może być idealnym dodatkiem dla osób cierpiących na celiakię lub tych prowadzących dietę bezglutenową.

Wartościowe składniki komosy ryżowej

Białko, które jest zawarte w komosie zalicza się do pełnowartościowych i zawiera aminokwasy, które nie mogą być samodzielnie wytwarzane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane z pożywieniem. Weganie bardzo często dodają ją do swoich potraw, przez co wzbogacają swoją dietę w składniki, które nie są obecne w innych produktach roślinnych. Quinoa charakteryzuje się dużą ilością lizyny, która jest ważnym aminokwasem wpływającym na wzrost i odbudowę tkanek. Komosa ryżowa zawiera również wiele innych cennych składników odżywczych, których bardzo często brakuje w diecie każdego z nas. Jest ona świetnym źródłem roślinnym manganu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi oraz fosforu.

Quinoa zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym te z grupy omega-3, które wpływają na pracę mózgu oraz pracę układu krążenia. Dzięki regularnemu spożywaniu komosy ryżowej możemy zmniejszyć poziom złego cholesterolu i zapobiec miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego. Quinoa posiada również sporo zawartości witaminy E, która doskonale wpłynie na wygląd naszych włosów, gładkość naszej skóry i twardość paznokci.

quinoa - naturalnaspizarnia.pl
Quinoa, czyli komosa ryżowa może stać się podstawą pożywnego śniadania, które dostarczy ci energii na cały dzień. 

Jaka jest historia komosy ryżowej i jak znalazła się na naszych talerzach?

Quinoa początkowo uprawiana była na górskich terenach Chile, Boliwii oraz Peru. Znana jest tam od tysięcy lat, a dopiero niedawno zyskała popularność w Europie. Była ważnym elementem posiłków starożytnych wojowników, który dodawał siły do walki i energii do podjęcia wzmożonej aktywności fizycznej. Dopiero od niedawna zyskała uznanie w oczach Europejczyków i po pewnym czasie stała się hitem w grupie prozdrowotnych produktów spożywczych. Pozytywne działanie na funkcjonowanie całego organizmu sprawiło, że jest ona polecana przez dietetyków oraz lekarzy jako źródło witamin, mikroelementów i cennych składników odżywczych, których bardzo często w naszych dietach dostarczamy w nieodpowiedniej ilości. Jeśli zależy nam na naszym zdrowiu oraz wyglądzie koniecznie powinniśmy zakupić komosę ryżową i stosować się do przygotowanych dań. Może być ona użyta do wielu potraw lub wykorzystania do pieczenia chleba. Regularne spożywanie komosy ryżowej sprawi, że będziemy mogli cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem.

Komosę ryżową możemy kupić obecnie w wielu sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych supermarketach. Bez problemu możemy zamówić ją przez Internet. Podczas zakupu najlepiej wybrać produkt, który jest oznaczony certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Koniecznie zwróćmy uwagę na termin ważności danego produktu ponieważ w związku z tym, że komosa zawiera większą ilość tłuszczu niż w innych zbożach, bardzo często jej termin ważności jest znacznie krótszy. Powinniśmy przechowywać ją w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu. Przed spożyciem dobrym pomysłem jest przepłukanie ziaren chłodną wodą tak, aby pozbyć się delikatnej goryczki, która może przeszkadzać niektórym osobom. Niezależnie od formy przygotowania posiłku, quinoa będzie dostarczała do naszego organizmu wiele ważnych składników odżywczych, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.