Olej kokosowy dzięki swoim unikalnym właściwościom jest bardzo często klasyfikowany jako superfood. Nic dziwnego, jego regularne stosowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie, kondycja oraz wygląd włosów, skóry i paznokci.
Olej kokosowy jest bogaty w nasycone tłuszcze, które zaliczają się do średniołańcuchowych trójglicerydów przez co są metabolizowane w korzystny sposób i posiadają terapeutyczny wpływ na nasz organizm. Tłuszcze te podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi przez co obniża się poziom złego.
Regularne spożywanie oleju kokosowego może być profilaktycznym działaniem zapobiegającym chorobom układu krążenia oraz miażdżycy. Ponadto kwasy tłuszczowe zawarte w oleju znacząco wpływają na pracę mózgu. Nie tylko działa on bardziej sprawnie i na wysokich obrotach. Pozytywne skutki stosowania oleju pojawiły się również u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.
Co ciekawe olej kokosowy powinny stosować osoby odchudzającej się. Znacząco wpływa on na zahamowanie apetytu. Dzięki swojemu delikatnemu kokosowemu smakowi szybko mija ochota na niezdrowe przekąski, a wysoka zawartość tłuszczu syci na długo.
Olej kokosowy jest bardzo skuteczny w redukcji tkanki tłuszczowej, która odkłada się w okolicach narządów wewnętrznych oraz w jamie brzusznej. Tłuszcz gromadzący się wokół narządów jest zaliczany jako jeden z najbardziej niebezpiecznych i jego występowanie wiąże się z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Spożywanie oleju kokosowego ułatwia spalenie niebezpiecznego tłuszczu i zmniejszenie obwodu talii. Zawiera on również kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne, antywirusowo i antygrzybiczo. Ułatwia zwalczanie bakterii oraz gronkowców i drożdży.
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy może być wykorzystywany na wiele sposobów. Charakteryzuje się on wysoką temperaturą dymienia przez co można na nim bezpiecznie smażyć. Może on stanowić również zamiennik wszelkich rodzajów tłuszczy jakie są używane podczas gotowania. Można go także spożywać w formie dodatku na przykład do koktajli lub smoothie. Niektórzy stosują go jako zamiennik masła.
Olej kokosowy przetrzymywany w niskiej temperaturze przyjmuje stały stan skupienia natomiast jeśli opakowanie z nim znajduje się w cieple szybko przyjmuje płynną postać. Olej kokosowy najlepiej zakupić w sklepie ekologicznym z naturalną żywnością. Pamiętajmy, że do wyboru mamy zarówno olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości tego oleju należy zdecydować się wersję nierafinowaną.
Zazwyczaj jest ona nieznacznie droższe od produktu rafinowanego. Olej kokosowy jest najczęściej sprzedawany w szklanych słoikach o różnej wielkości. Najkorzystniej zdecydować się na większy objętościowo produkty ponieważ przeważnie wychodzi on korzystniej cenowo. Za litr oleju kokosowego nierafinowanego zapłacimy od 22 do 50 zł. Jest to zależne zwłaszcza od miejscowości, od sklepu, w którym dokonujemy zakupu oraz od prestiżu danej marki.
Niezależnie od ceny warto zdecydować się na zakup tego produktu zwłaszcza mając w perspektywie pozytywne działanie na cały organizm. Produkt wystarczy nam na długo- jest bardzo wydajny.
Ponadto decydując się na jego zakup nie musimy kupować innych rodzajów olejów. Jego regularne stosowanie znaczącą może wpłynąć na stan naszego zdrowia oraz zapewnić dobrą kondycję przez całe życie. Warto wprowadzić go do diety niezależnie od wieku i stanu zdrowia.
Olej kokosowy oprócz swoje właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie może stanowić wyrazisty dodatek do dań i urozmaicać ich smak. Będzie on stanowił ciekawy dodatek, który sprawi, że nasz codzienny, niekiedy monotonny jadłospis będzie bardziej satysfakcjonujący i do tego znacznie zdrowszy.