Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy sporo czasu przygotowując dania dla siebie i swojej rodziny. Wiele mniej lubianych czynności można ułatwić sobie dostępnymi na rynku narzędziami kuchennymi, które zawsze warto mieć pod ręką.
Przyprawy są na ogół bardzo cenione, wyjątkowo wzbogacają one smak oraz zapach przyrządzanych przez nas potraw. Dzięki odpowiedniemu młynkowi do przypraw zyskasz maksimum możliwego smaku i aromatu, ponadto zyskujesz pełną świadomość tego co znajduje się w zmielonej masie przypraw.
Na rynku istnieje bogaty wybór urządzeń – młynki klasyczne i designerskie, młynki nowoczesne, elektryczne i ręczne. To w jakim stylu będzie występował twój młynek zależy wyłącznie od ciebie, jednak wybór młynka elektrycznego bądź ręcznego wymaga odpowiedniego przemyślenia. Jeżeli będziesz z niego korzystać okazyjnie lub ma on jedynie stanowić dekorację, młynek ręczny nie będzie najgorszym wyborem, jednak przy częstym korzystaniu lepiej wybierz ten elektryczny, gdyż nie tylko będzie on o wiele wygodniejszy w obsłudze, ale również o wiele dokładniej zmieli daną przyprawę. Firma, która posiada bogatą tradycję produkcji urządzeń i młynków do przypraw i kawy jest Peugeot, który specjalizuje się w produkcji tego specyfiku już od ponad 200 lat. Ich produkty to bogaty wybór i najwyższa jakość, zadowolą nawet najbardziej wymagającego kucharza.
Moździerze to kolejne przydatne narzędzie, wykorzystywane w celu rozdrobnienia przypraw, a nawet warzyw. Bardzo pomocne w przygotowywaniu marynat do mięs, najlepiej jeżeli są wykonane z ceramiki lub porcelany. Powinny posiadać solidny, masywny kształt. Z kolei w celu wydobycia miąższu z cytrusów, potrzebujemy się zaopatrzyć w odpowiedni wyciskacz. To proste urządzenie, pozwoli nam na zgrabne oddzielenie soku od pestek i kawałków owocu.
Mało kto lubi obierać warzywa i owoce ze skórki, powszechnie najbardziej znienawidzone zostało obieranie ziemniaków. Aby to zadanie było mniej uciążliwe, powinieneś posiąść odpowiednią obieraczkę. Okazuje się, że producenci zaskakują nas coraz to nowszymi wynalazkami. Na rynku istnieje specjalne urządzenie które odpowiednio pokroi jabłko na równe części i wydrąży środek z pestkami. W podobny sposób można pokroić jajko na równe plastry, dzięki czemu kanapki staną się jeszcze bardziej estetyczne.
Łopatki kuchenne to takie narzędzia, bez których teoretycznie można się obejść, jednak ich obecność znacząco ułatwia i usprawnia proces przyrządzania potraw. Dostępne są takie wykonane z najróżniejszych materiałów w zależności od celu ich przeznaczenia. Najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna jest łopatka silikonowa, która najlepiej sprawdza się w trakcie pieczenia ciast. Z kolei w procesie smażenia i gotowania najlepiej sprawdzają się łopatki metalowe, które pozwolą nam zgrabnie przerzucać mięso w trakcie pieczenia.
Pośród dziesiątek narzędzi kuchennych, na wyróżnienie zasługuje również trzepaczka, obecna w kuchniach od wieków. Mimo faktu, że czas płynie, a technologia się rozwija nadal trudno zastąpić to proste urządzenie. Na rynku istnieją ich różne rodzajem najbardziej znane to trzepaczki – balonowe, francuskie, płaskie oraz z kulkami. Każda będzie sprawdzać się najlepiej przy innej czynności i będzie odpowiadać innej osobie.
Oczywiście opisane narzędzia to tylko parę, z setek jakie są dostępne na rynku. Wybór każdego jest uzależniony od indywidualnych potrzeb, w zależności od tego jakie czynności w kuchni wykonujemy. Zawsze warto wybierać narzędzia z wyższej półki, ponieważ będą nam one służyć wiele następnych lat.
Pakowarki próżniowe czyli coraz częściej występujące sprzęty kuchenne w marketach, stając się zarazem jednym z bardziej popularnych urządzeń w nowoczesnej kuchni. Idealnie spisują się do pakowania np. kanapek dla dzieci do szkoły, otrzymując swoją miękkość i jakość produktu złożonego z np, szynki, żółtego sera czy sałaty. Pakowarkę próżniową używamy z woreczkami, z których za pomocą maszyny jest wypompowane powietrze – przez co otrzymujemy efekt próżni i zapakowanego w ten woreczek produktu. Na rynku jest wiele modeli i firm zajmujących się produkcją oraz sprzedażą urządzeń do pakowania próżniowego. W imieniu naszej redakcji szczerze możemy polecić Holenderskiego producenta pakowarek – HENKELMAN. Sprzęt tej marki jest używany w wielu branżach m. in. spożywczej oraz przemysłowej i cateringowej. Wiele topowych restauracji w dużych miastach ma w swojej kuchni pakowarki próżniowe – ze względu na możliwość przedłużenia daty ważności do spożycia ich produktu, bądź składników do wytworzenia gotowego dania.