Współcześnie istnieje niezwykle szeroki wybór różnego rodzaju margaryn, które reklamowane są jako zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik masła.
Stwierdzenie to można uznać za prawdziwe w wypadku części margaryn, jednak nie wszystkie dostępne na rynku produkty tego typu da się zaklasyfikować jako zdrowe tłuszcze.
Czym jest margaryna?
Margaryną nazywany jest produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 80% oraz nie większej niż 90%. Mimo tej definicji występują także margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu (od 60% do 62%) oraz margaryny półtłuste (od 39% do 41% tłuszczu).
Do niedawna w produkcji margaryny, w celu utwardzenia tłuszczów roślinnych, wykorzystywano metodę uwodorowienia, która powodowała powstawanie tłuszczów trans uznawanych obecnie za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych.
Współcześnie do produkcji margaryny najczęściej wykorzystywany jest proces transestryfikacji, dzięki któremu możliwe jest otrzymanie produktu pozbawionego tłuszczów trans, a więc znacznie zdrowszego dla organizmu człowieka. Z uwagi na konsystencję można wyróżnić dwa podstawowe typy margaryn:
- margaryny miękkie, zwane też kubkowymi, które wykorzystywane są głównie w celu smarowania pieczywa,
- margaryny twarde w kostkach stosowane przede wszystkim do smażenia i pieczenia.
Zalety margaryny
Margaryna jest tłuszczem posiadającym niezwykle szerokie zastosowanie. Może być wykorzystywana do gotowania, pieczenia, a także do smarowania kanapek. Margaryna pozbawiona tłuszczów trans stanowi mniej kaloryczną alternatywę do masła cechującą się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych i bogactwem tłuszczów nienasyconych.
Dużą zaletą margaryny jest jej niska cena, nie sposób również nie wspomnieć o jej niezwykłej trwałości i odporności na psucie – margaryna może być przechowywana w lodówce przez długi czas bez obaw, że ulegnie zjełczeniu.
Czy każda margaryna jest wegańska?
Choć większości osób margaryna kojarzy się z tłuszczem pochodzenia roślinnego, do jej wyrobu mogą być wykorzystane także tłuszcze zwierzęce. Są to przede wszystkim tłuszcze mleczne, lecz można również spotkać margaryny zawierające olej pochodzący z ryb.
Oznacza to, że nie każda margaryna jest produktem wegańskim, a osoby przestrzegające wegańskiej diety muszą dokładnie sprawdzać skład margaryny przed zakupem.
Jaki powinien być skład margaryny?
Skład margaryny może być bardzo zróżnicowany, dlatego ważne jest, by przed dokonaniem zakupu dokładnie mu się przyjrzeć. Osoby, którym zależy na tym, by margaryna była wegańska, powinny w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na to, by kupowany przez nie produkt nie zawierał tłuszczów pochodzenia roślinnego – wspomnianych oleju rybiego i tłuszczów mlecznych oraz preparatów serwatkowych.
Sprawdzanie składu nie powinno się jednak ograniczyć tylko do nabycia pewności, że produkt klasyfikowany jest jako wegański. Istotne jest również upewnienie się, że do produkcji margaryny wykorzystane zostały pełnowartościowe i zdrowe tłuszcze roślinne. Wśród najpopularniejszych tłuszczów, jakie można znaleźć w składzie margaryny, można wymienić przede wszystkim:
- olej słonecznikowy
- olej rzepakowy
- olej kokosowy
Wiele dostępnych na rynku margaryn zawiera w swoim składzie także olej palmowy, którego zdaniem ekspertów z dziedziny dietetyki należy unikać w codziennej diecie.
Dlaczego należy zwracać uwagę na to, by w margarynie nie było oleju palmowego?
Olej palmowy zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmierne spożycie może sprzyjać odkładaniu się cholesterolu, a w efekcie prowadzić do rozwoju zmian miażdżycowych oraz innych zagrażających życiu chorób. Olej pozyskiwany z palmy ma także wpływ na powstawanie nadwagi, powodując zaburzenia metabolizmu i niejednokrotnie prowadząc do otyłości.
Szczególnie szkodliwy dla zdrowia jest utwardzony olej palmowy obecny współcześnie w wielu produktach, także margarynach. Spożywanie oleju palmowego ma negatywny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na środowisko naturalne – jego produkcja wiąże się z koniecznością wycinki lasów deszczowych w celu pozyskiwania miejsca pod plantacje palm olejowych.
Prowadzi to do wypierania zwierząt z ich siedlisk, skutkującego wymieraniem licznych zagrożonych wyginięciem gatunków. Warto więc zaopatrzyć się w margarynę wegańską bez oleju palmowego.
W celu dokonania zakupu zdrowych tłuszczów konieczne jest dokładne sprawdzenie składu margaryny i upewnienia się, że do jej produkcji wykorzystano wyłącznie pełnowartościowe oleje roślinne.