Patelnia, to przedmiot, który wchodzi w skład podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Każdy z nas posiada na własność co najmniej jedną, droższą patelnię, która służy nam do większości potraw. Patelnie są obok garnków niezastąpionymi przedmiotami kuchennymi do przyrządzania rozmaitych potraw.
Istnieje wiele rodzajów patelni, które są przeznaczone do konkretnego typu potraw. Można dziś zakupić patelnię do naleśników, do przyrządzania mięs, ryb, warzyw oraz patelnie uniwersalne. Jako, że każdy z nas ma zupełnie inne preferencje żywieniowe, możliwe jest wybieranie kilku rodzajów patelni do smażenia produktów delikatnych (naleśniki, jajka sadzone), do długiego smażenia oraz do przyrządzana konkretnych potraw.
Typy patelni
Poza tym, że patelnie nadają się do różnych rodzajów potraw, różnią się one od siebie przede wszystkim budową oraz tworzywem, z którego zostały wykonane. Istotny jest rozmiar patelni oraz jej kształt. Dodatkowo, patelnie mogą posiadać dwa uchwyty po bokach lub jedną długą rączkę.
Przechodząc do tworzyw – istotnym jest fakt, iż od wielu lat najbardziej popularnymi tworzywami do wykonywania patelni są:
- Żeliwo
- Stal nierdzewna
- Ceramika
Rodzaj korpusu, jaki posiada patelnia, informuje nas o tym, do jakiego rodzaju kuchenek nadaje się patelnia. Istnieje parę najbardziej znanych rodzajów korpusów – aluminiowy, stalowy, żeliwny i z tworzywa sztucznego. Patelnie, które mają korpus stalowy, nadają się na kuchenki oraz do piekarnika. Dodatkowo, można je z powodzeniem myć w zmywarkach.
Czym kierować się wybierając patelnię na lata?
Przede wszystkim, musimy wiedzieć jakiej patelni mamy szukać. Różnorodność, jaka występuje wśród patelni, jest dość duża. Wiele jest marek, które produkują wysokiej klasy patelnie. Wśród najbardziej popularnych i cenionych, są patelnie niemieckiej marki WMF, Silit oraz francuskie patelnie Le Creuset. Oprócz wybierania firmy, należy również zwrócić uwagę na takie elementy jak:
Rodzaj kuchenki – istotne jest, by patelnia była dopasowana odpowiednio do rodzaju kuchenki. Najwięcej ‘problemów’ przysparza nam wybór patelni na kuchenkę indukcyjną. Nie każda patelnia się na taką nadaje, jednak warto dodać, iż wszystkie produkty są specjalnie oznaczone (często również na opakowaniu). Patelnie stalowe i ceramiczne nadają się na indukcję, jednak aluminiowe i żeliwne patelnie mogą być stosowane na pozostałych rodzajach kuchenek.
Wielkość patelni – spośród wszystkich wielkości patelni, można wybierać przede wszystkim te o średnicy 20, 24, 26 lub 28 centymetrów. Zdarzają się oczywiście większe, mające 30 lub 32 centymetry. To, jak dużą patelnię wybierzemy, zależy od tego, dla ilu osób gotujemy i smażymy.
Rączki i uchwyty – warto dodać, iż wiele osób bierze pod uwagę prezencję patelni. Woki i patelnie mające dwa małe uchwyty, można umieścić w piekarniku, po czym mogą one zostać użyte jako naczynie do serwowania.
Rodzaj korpusu – tworzywo, jakie zostało użyte do wyprodukowania patelni, jest jednym z głównych kryteriów. Stalowe korpusy można z łatwością umieścić w piekarniku, w przeciwieństwie do patelni o korpusach aluminiowych lub z tworzywa.
Tworzywo wnętrza patelni – jednym z najbardziej istotnych elementów patelni, jest ich powłoka. Ceramiczne, nieprzywierające, żeliwne lub stalowe powłoki należą do najbardziej popularnych i użytkowych. Popularny jest również teflon lub powłoki ochronne. Stalowe i ceramiczne wnętrza patelni świetnie nadają się do długiego smażenia w wysokich temperaturach. Są to powłoki ‘mało wymagające’. Z kolei teflon, powłoka nieprzywierająca oraz ochronna, są delikatniejsze. Z tego powodu, wszelkie szpatułki i łopatki powinny być wykonane z silikonu lub drewna. Narzędziami stalowymi można bowiem uszkodzić powierzchnię.
Przeznaczenie patelni – dziś można zakupić patelnie do smażenia różnych potraw. Mogą one służyć do delikatniejszych dań, jak naleśniki, omlety czy jajecznica. Powłoki tych patelni są delikatniejsze, dlatego nadają się one do krótkiego smażenia. Istnieje specjalna, znana nam wszystkim, owalna patelnia do smażenia ryb. W wielu kuchniach znajdują się również patelnie przeznaczone typowo do przygotowywania dań mięsnych. Patelnie do dań warzywnych zazwyczaj zaliczają się do uniwersalnych.