Posted on

Transport ciasta to spore wyzwanie. Bardzo często różne słodkości są niezwykle delikatne i wymagają specjalnego pakowania, które nie uszkodzi ich dekoracji wykonanych z kremu, mas cukrowych czy żywych kwiatów. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej temperatury dla produktów, ponieważ w przeciwnym razie mogą one okazać się niezdatne do spożycia. Dlatego też do kwestii pakowania tortów oraz ciast i ciasteczek różnego rodzaju warto podejść bardzo ostrożnie i odpowiedzialnie. Najlepiej wykorzystać do tego specjalne opakowania oraz nowoczesne sposoby utrzymywania niskiej temperatury, oferowane przez renomowanych producentów.

Najlepsze sposoby na utrzymanie temperatury

Transport żywności rządzi się swoimi prawami. Poza bezpiecznym przewozem oraz odpowiednim ułożeniem produktów w samochodzie bardzo istotne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury produktom gastronomicznym. Jest to niezwykle istotne, ponieważ zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura może sprawić, że jedzenie straci swoje walory smakowe i estetyczne oraz po prostu nie będzie nadawało się do spożycia. Jest to ważne również w przypadku przewożenia ciast i tortów oraz innych wyrobów cukierniczych, które bardzo często ozdobione są między innymi delikatną bitą śmietaną, świeżymi owocami oraz kremami i masami, które pod wpływem nieodpowiedniego przechowywania mogą stracić swoją teksturę i zacząć się psuć. Dlatego też do przewożenia tortów i ciastek należy wykorzystać sprawdzone metody utrzymywania odpowiedniej temperatury.

Najskuteczniejszym sposobem jest oczywiście zainwestowanie w pojazd chłodniczy, który będzie pozwalał na utrzymanie odpowiedniej temperatury w miejscu przeznaczonym do przewożenia jedzenia. Jednak początkujący cukiernicy lub amatorzy zajmujący się tworzeniem tortów i ciast na przyjęcia hobbystycznie nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek. W takiej sytuacji konieczne jest wykorzystanie bardziej doraźnych metod chłodzenia produktów i zapewniania im odpowiedniej temperatury. Idealnie sprawdzą się do tego pudełka termoizolacyjne wielorazowego użytku, które wyłożone są od środka dodatkową warstwą, która nie pozwala na oddziaływanie temperatury zewnętrznej na zawartość pudełka. Sprawdzą się również specjalne opakowania z wkładami chłodzącymi, a także suchy lód, który zapewnia odpowiednią temperaturę bez nadmiernej wilgoci, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych kostek lodu. Wszystkie te rozwiązania są stosunkowo niedrogie oraz bardzo wygodne i łatwe do zastosowania.

Opakowania bezpieczne, trwałe i ekologicznezapakowane ciasto

Pakowanie tortów oraz tart, ciasteczek i wszelkiego rodzaju muffinek oraz innych ciast wymaga odpowiedniego podejścia. Transport żywności, również tej prosto z cukierni, jest bardzo wymagający i rządzi się swoimi prawami. W przypadku przewożenia delikatnych wyrobów cukierniczych bardzo ważne jest zadbanie również o to, aby produkty nie straciły swoich aspektów wizualnych. Dlatego też do pakowania warto wykorzystać odpowiednie, specjalnie przeznaczone do tego pojemniki na ciasto. Przydatne będą na pewno specjalne pudełka na tort, szufelki na ciasta oraz wiele innych kartonowych pojemników o odpowiednim kształcie. Dzięki temu, że w renomowanych hurtowniach jest niezwykle szeroki wybór opakowań na ciasta i torty w różnych wymiarach i kształtach, to każdy na pewno znajdzie idealną opcję dla siebie. Ponadto dostępne są zarówno wersje w neutralnym kolorze białym, które swobodnie można samodzielnie ozdobić logo cukierni lub tematycznymi malunkami czy rysunkami, także eleganckie pudełka z grafikami, jak i ornamentami nawiązującymi do słodkości lub do tematyki wydarzenia. Kartonowe opakowania są trwałe, odpowiednio skonstruowane i bezpieczne oraz do tego bardzo ekologiczne, ponieważ tektura jest odpadem, który bardzo szybko się rozkłada.