Posted on

Sól, mimo iż cieszy nasze podniebienie i ochoczo jest dodawana do wszelkich potraw, nie ma korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Silnie podnosi ciśnienie naszej krwi, jest niebezpieczna dla serca, nerek, może prowadzić do licznych chorób. Jest słusznie nazywana ”białą śmiercią”. Dodatkowo jest ona wrogiem osób chcących uzyskać i utrzymać idealną sylwetkę, ponieważ skutecznie zatrzymuje wodę w ludzkim organizmie.

Sól jest ukryta w najróżniejszych produktach, średnio każdy z nas przekracza jego zalecaną dawkę trzykrotnie. Nie należy całkowicie z niej rezygnować bo i ona jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania, ale wielkim błędem jest znaczne przekraczanie dozwolonej ilości. Producenci produktów często nas oszukują, podając zawartość sodu zamiast soli, warto wiedzieć, ze 1g sodu odpowiada 2,5g soli.

Najlepszym zamiennikiem tego specyfiku są zioła, które nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Z mięsem i warzywami najlepiej komponuje się bazylia, z kolei do drobiu, sosów i jajek najlepiej pasuje estragon. Kolendra do doskonały dodatek do ryb i roślin strączkowych. Możemy dodawać ziół zarówno świeżych jak i suszonych. Z powodzeniem możemy również stosować sól ziołową dostępną w sklepach, dzięki czemu zużyjemy jej mniej. Jeżeli mimo dodania ziół nadal czujemy niedosyt, świetnym dodatkiem może okazać się czosnek, który posiada bardzo wyrazisty smak i aromat. Podobne właściwości ma cebula, istnieje wiele warzyw które swoim aromatem mogą sposób smak naszych dań.

Początki odstawiania soli z pewnością nie są łatwe, jednak nasze zdrowie oraz nasz wygląd są warte takich działań. Nie szkodź swojemu zdrowiu i nie bagatelizuj ostrzeżeń specjalistów, którzy biją na alarm z  powodu ilości soli jaka jest obecnie spożywana przez ludzi na całym świecie.