Barbecue, w skrócie BBQ, to nazwa opisująca zarówno urządzenie do grillowania, jak i sposób przygotowywania mięs, a także spotkanie w gronie rodziny i znajomych, podczas którego przyrządzane są dania z rusztu. Czym amerykańskie barbecue różni się od polskiego grilla?
Czym charakteryzuje się amerykańskie barbecue?
Mianem barbecue określa się metodę przyrządzania mięsa polegającą na powolnym pieczeniu w dość niskiej temperaturze. Zazwyczaj waha się ona od 100 do 130 stopni Celsjusza. Jako opał w amerykańskim barbecue wykorzystuje się węgiel drzewny oraz kawałki drewna, dzięki którym pieczone mięso nabiera specyficznego dymnego aromatu i smaku. Tajemnicą dobrze przyrządzonego barbecue w stylu amerykańskim jest równomierne rozprowadzenie temperatury oraz odseparowanie żaru powstałego na skutek spalania węgla i drewna od produktów spożywczych znajdujących się na ruszcie.
W odróżnieniu od barbecue, grillowanie polega na pieczeniu przy użyciu wysokiej temperatury, która mieści się w przedziale od 200 do 260 stopni Celsjusza. W tym sposobie przyrządzania mięsa jest ono umieszczone bezpośrednio nad żarem.
Najlepsze grille do amerykańskiego barbecue
Tradycyjnie do amerykańskiego barbecue używane są grille węglowe, w których można spalać węgiel drzewny i drewno wywołujące efekt podwędzenia potraw. Istotną cechą grilla wykorzystywanego do barbecue jest to, że posiada on pokrywę. Tylko urządzenia zamykane są w stanie zapewnić odpowiednie warunki smażenia mięsa – stosunkowo niską temperaturę i właściwy obieg gorącego powietrza umożliwiający wolną obróbkę termiczną. W grillu węglowym z pokrywą właściwym do przygotowania barbecue ważne jest także, by posiadał on osobny pojemnik na opał, dzięki któremu jedzenie będzie właściwie odseparowane od żaru.
Współcześnie do amerykańskiego barbecue wykorzystywane są także grille elektryczne i gazowe z pokrywami, dzięki którym utrzymanie właściwej temperatury pieczenia jest łatwiejsze. Odpowiednie grille ogrodowe do barbecue dostępne są w sklepach internetowych.
Co najlepiej przyrządzać na amerykańskim barbecue?
Do powolnej obróbki termicznej przy pomocy pary i dymu, która przebiega w niskiej temperaturze, najlepsze są mięsa o dużej zawartości tłuszczu. Żeberka, karkówka czy boczek nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, dlatego są idealne do barbecue. Karkówka może okazać się szczególnie ciekawym wyborem – chociażby dlatego, by porównać jej smak z tym znanym z klasycznego polskiego grilla. Istotną cechą amerykańskiego barbecue jest zastosowanie właściwej marynaty do mięsa.
W sklepach dostępne są już doprawione i zamarynowane zestawy mięs, które są gotowe do pieczenia zaraz po wyjęciu z opakowania, warto jednak samemu spróbować przygotować odpowiednią marynatę w stylu amerykańskiego barbecue.
Tajemnica tkwi w sosie
Właściwy sos i marynata do mięs to kolejny po sposobie pieczenia potraw nieodłączny element amerykańskiego barbecue. Dla wielu nie istnieje wręcz ono bez sosu BBQ, który zdobył popularność na całym świecie, podbijając kubki smakowe swoim słodkawym, podwędzanym smakiem. Nie istnieje jedna receptura na sos barbecue, gdyż każdy stan posiada własny tradycyjny przepis. Bazą wszystkich są jednak pomidory, czosnek i sól, do których dodane są składniki zapewniające słodkość, cierpkość, ostrość i wędzony aromat.
W celu uzyskania smaku słodkiego używa się brązowego cukru, melasy albo miodu, cierpkość zapewnia ocet lub sos z cytryny, ostrość daje chilli, pieprz bądź musztarda, a aromat wędzenia płynny dym lub wędzona papryka.
Potrawy amerykańskiego barbecue
Jeżeli chcemy przyrządzić mięso w stylu amerykańskiego barbecue, powinniśmy przede wszystkim posiadać odpowiedni grill ogrodowy z pokrywą, który można kupić w sklepie internetowym, oraz kupić bądź przyrządzić sos BBQ. Następnie możemy przygotować otoczone marynatą mięsa – wołowe steki, wołowe lub wieprzowe żeberka czy karkówkę, które, poddane wolnej obróbce termicznej, staną się prawdziwym przysmakiem dla gości. Można też pokusić się o przyrządzenie kurczaka, którego także należy zalać sosem barbecue i powoli piec do uzyskania miękkości.
Nie sposób zapomnieć o klasykach amerykańskiej kuchni, a więc hamburgerach i hot dogach, które łatwo przyrządzić na grillu, a następnie opiec na ruszcie bułkę i serwować z sosem barbecue i warzywami zgodnie z własnym smakiem. Jako dodatki można upiec kolbę kukurydzy bądź ziemniaki.
Dzięki zakupowi właściwego grilla ogrodowego w sklepie internetowym jesteśmy już bardzo blisko przygotowania wspaniałego amerykańskiego barbecue dla gości.