Posted on

Oczywiście nie należy popadać w paranoje, ich okazyjne spożycie nie spowoduje u nas zaćmy ani poważnych chorób. Z pewnością jednak ich regularne spożycie będzie wpływało niekorzystanie na nasze zdrowie, jak i sylwetkę. Oto lista produktów, na które powinieneś szczególnie uważać.

Zobacz także:

  1. Chipsy

To nieoficjalny król śmieciowego jedzenia, towarzysz większości imprez i wieczorków filmowych. Mowa tutaj o niezdrowych chipsach, które urodziły się w hektolitrach tłuszczu i soli.  Na 100 g chipsów przypada aż 500 kilokalorii. Są bardzo niebezpieczne, gdyż zjedzenie jednego skutkuje pochłonięciem kilku paczek. Badania wskazują, że mają one silny wpływ na otyłość społeczeństwa, ponadto wspomagają one powstawanie nowotworów, cukrzycy i chorób serca.

chipsy

  1. Mielonka

Już sam fakt, że nikt do końca nie wie z czego została ona zrobiona, powinien wzbudzić twoją podejrzliwość. Jednak to nie zmielona skóra i chrzęść są tutaj najbardziej niepokojące. Mielonka zawiera dużą zawartość tłuszczu i soli, ponadto konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zawarty w niej glutaminian sodu jest odpowiedzialny za częsty ból głowy, problemy trawienne, sercowe, nadmierną potliwość, zmęczenie i problemy z koncentracją. Dodatkowo mielonki zawierają azotyn sodu i fosforan, który jest rakotwórczy.

mielonka

  1. Białe pieczywo

Obecny w każdym polskim domu, jego pełnoziarnisty odpowiednik uchodzi za fanaberię dietetyków. Niestety o ile biały chleb produkowany w przeszłości był rzeczywiście zdrowy, to obecne pieczywo wypełnione wspomagaczami, spulchniaczami, konserwantami i bardzo drobno zmieloną mąką zmodyfikowaną genetycznie jest bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. Są to bomby węglowodanowe, jednak bułka to odpowiednik czekoladowego batonika. Nadmierne zjadanie białego pieczywa przyczynia się do powstania cukrzycy.

białe pieczywo

  1. Ciastka

Tak jak w przypadku chipsów i z tymi łatwo przesadzić. Oczywiście ich sporadyczne spożycie jest wręcz wskazane, na rzecz przyjemności i uwolnienia serotoniny powodującej u nas euforię, jednak sporadyczne oznacza raz w miesiącu. Tony cukru, które są ich głównym składnikiem powodują otyłość oraz nadmierne wahania cukru we krwi, co prowadzi z kolei do cukrzycy i innych chorób przewlekłych.

ciastka

  1. Kawa

To bardzo kontrowersyjny produkt, ma zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na nasz organizm. Z jednej strony pobudza, poprawia nastrój, poprawia krążenie, zawiera antyutleniacze, wspomaga prace jelit i przeciwstawia się chorobie Parkinsona. Do zagrożeń należy bezsenność, nadkwasota, migreny, anemia, a nawet cukrzyca. Oczywiście nie będzie ona niebezpieczna w małych ilościach, niestety uzależnia i trudno nad tymi ilościami po jakimś czasie zapanować.

kawa

  1. Margaryna i Oleje

Badania jednocześnie wskazują, że margaryna jest niezdrowa dla ludzkiego zdrowia, gdyż wpływa niekorzystnie na rozwój chorób układu naczyniowego. Okazuje się, że również oleje pochodzenia roślinnego nie są najlepszym wyborem, gdyż posiadają zbyt dużą ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Szczególnie odradza się używania oleju słonecznikowego, który po obróbce termicznej tworzy związki rakotwórcze.

margaryna