Zdrowie to podstawa – zacznij od jedzenia

Zdrowy tryb życia jest od jakiegoś czasu w modzie. Trzeba przyznać, że to pożyteczna moda, nie ma, bowiem nic ważniejszego niż zdrowie. Można je zachować za sprawą dwóch czynników. Pierwszym z nich jest aktywność fizyczna, innymi słowy dbanie o kondycję i sprawność. Możemy chodzić na siłownię, fitness, biegać czy też uprawiać inny sport.

Drugą kwestią jest zdrowe odżywianie się. Musimy przecież dostarczać organizmowi składniki odżywcze i witaminy. Najlepiej, gdy spożywane jedzenie będzie wolne od konserwantów i sztucznych barwników, które są niestety obecne w wielu produktach. Możemy jednak znaleźć ekologiczną żywność w specjalizujących się w jej sprzedaży sklepach.

Pozornie znany temat

Chyba każdy z nas słyszał o zdrowej żywności, mówi się o niej dużo w różnych mediach. Czy wiemy, zatem jak powstają takie produkty? Odpowiedź na to pytanie nie jest już taka oczywista. Warto, więc rozwinąć ten temat.

zdrowe-pozywienie

Uprawy prowadzone są z wykorzystaniem naturalnych nawozów, nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin. W związku z tym kupowane przez nas produkty nie są w żadnym stopniu skażone związkami chemicznymi. Regulują to stosowne przepisy rolnictwa ekologicznego. Ekologiczna żywność nie jest też w żaden sposób modyfikowana genetycznie. Wyrasta w sposób naturalny, bez dodawania hormonów wzrostu. Na kolejnych etapach produkcji, do pożywienia nie dodaje się sztucznych barwników, stabilizatorów ani konserwantów.

Uprawy prowadzone w ten sposób przyczyniają się do ochrony środowiska, my kupując zdrową żywność również się do tego przyczyniamy.

Półki sklepowe

Produkty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością są, więc bezpieczne dla zdrowia i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Zakupy możemy zrobić osobiście w sklepie lub też zamówić wszystko przez Internet. Oferty są bardzo duże, pod względem różnorodności nie ustępują supermarketom. Możemy nawet natrafić na produkty, o których wcześniej nie słyszeliśmy jak na przykład makaron razowy czy mąka kokosowa. Do wyboru są produkty bezglutenowe oraz specjalnie dedykowane dla diabetyków. Weganie znajdą równie wiele smakołyków. Możemy przebierać w rozmaitych kategoriach:

  • Dżemy i inne przetwory owocowe
  • Wędliny oraz mięso
  • Płatki, otręby i ryż
  • Nabiał
  • Warzywa strączkowe

Są to wybrane przykłady, asortyment jest znacznie większy. Warto przekonać się samemu.

Same zalety

Można natknąć się na opinię, że wadą zdrowej żywności jest jej wysoka cena i krótka przydatność do spożycia. Ten drugi argument świadczy jedynie o tym, że mamy do czynienia z pożywieniem wolnym od konserwantów. Co do ceny to nie jest dużo wyższa niż inne produkty a wraz z powstawaniem nowych upraw będzie jeszcze spadać.