Posted on

Odwiecznym problemem osób dążących do idealnej sylwetki, jest to jak dobrać odpowiednią ilość białek, węglowodanów i tłuszczy do swojej diety. Dlatego tak istotny jest podział na te makroskładniki, który jest zależny od celu jaki zamierzamy osiągnąć.

Jakie makroskładniki są niezbędne w zachowaniu zdrowej diety?

Białka

Jest ono przede wszystkim odpowiedzialne za odpowiednią budowę tkanek naszych mięśni, oraz wiele innych procesów które bez białka nie mógłby zaistnieć. Można je odnaleźć zarówno w mięsie jak i roślinach. Głównym źródłem białka jest mięso, ryby, oraz nabiał. Natomiast białko roślinne znajduje się w warzywach strączkowych, ryżu, orzechach oraz kukurydzy. Należy pamiętać, ze jakość pomiędzy poszczególnymi rodzajami białek jest różna, to pochodzenia zwierzęcego jest dużo bardziej wartościowe i powinno się znaleźć w codziennej diecie. Jego niedobór może prowadzić do poważnych chorób, na co muszą uważać wegetarianie i weganie.

Węglowodany

Pełnia one funkcję paliwa dla naszego organizmu, dzieli się je na złożone i cukry proste. To ten pierwszy rodzaj węglowodanów powinien znaleźć się w naszej diecie, ten drugi najlepiej wyeliminować. Węglowodany złożone znajdują się przede wszystkim w produktach zbożowych, mowa tu o pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, ciemnym ryżu, makaronie i warzywach strączkowych. W przeciwieństwie do cukrów prostych, węglowodany złożone są uwalniane stopniowo, dzięki czemu nasz organizm nie odkłada tłuszczu i powoli zaspokaja swoje dzienne zapotrzebowanie, a nam nie towarzyszy uczucie głodu.

zdrowa i zbilansowana dieta

Tłuszcze

Niesłusznie kojarzą się nam one z wrogiem naszej diety, który spowoduje przyrost masy naszego ciała. Rzeczywiście, spożywane w nadmiarze dają zgubne skutki i powodują wiele chorób, jednak i one są potrzebne naszemu organizmowi. Odpowiadają również za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wyróżniamy te pochodzenia roślinnego, oraz zwierzęcego. Aby ustrzec się przed miażdżycą, podwyższonym cholesterolem i ogólnie zapobiec otyłości, najlepiej ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je tymi pochodzenia roślinnego w postaci olejów roślinnych, orzechów i nasion.

Jak zadbać  o  prawidłowy sposób żywienia w miejscu pracy?

W pracy biurowej często przy natłoku obowiązków chwyta się o jakąś bułkę słodką lub przekąskę, która pozwoli zaspokoić głód jednocześnie nie przerywając pracy. Taki sposób żywienia praktykuje wiele osób. Firmy mające na uwadze dobro pracowników organizują w biurze kantyny pracownicze, w których można zamówić zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Ponadto długie patrzenie w monitor może wpływać na samopoczucie i zdrowie pracownika. W związku z tym spożycie posiłku w takiej stołówce pozwoli nie tylko dostarczyć wszystkie makroskładniki, które są niezbędne w efektywnej pracy, ale także pomoże wykorzystać moment posiłku do wypoczynku i regeneracji.