Jak przygotować zapiekankę warzywną?

Domowa zapiekanka to cudowny sposób na wykorzystanie „resztek” w lodówce, stosowany z powodzeniem przez miliony gospodyń domowych na całym świecie. Przy okazji potrawa ta jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie bardzo proste.

Produkty to jej skomponowania mogą być najróżniejszego pochodzenia, są to najczęściej reszty innych dań. Mowa tutaj o nadmiarze wszelakich produktów żywieniowych, nawet naleśniki można zapiec z serem i szynką. Takie kompozycje można także dowolnie doprawić, za pomocą ziół i przypraw.

Wyobrażenia o zapiekance są indywidualne, dla jednych podstawowym składnikiem jest ser, dla innych makaron. Najważniejsze że wszystkim smakuje i prosto się ją przygotowuje. Najcudowniejsze jest to, ze nie ma na nią konkretnego przepisu czy wzoru. Proporcje są dowolne i można eksperymentować na wszelkie sposoby.

Najlepsze efekty jednak osiąga się, dobierając odpowiedni ser. Mozzarella jest mniej kaloryczna, idealnie się ciągnie, a ułożona na powierzchni nada potrawie złocisty kolor. Cheddar nada nam intensywnego zapachu i żółto-pomarańczową barwę, potrawa zyska bardziej wyrazistego smaku. Gouda to delikatny, po roztopieniu kremowy ser, który świetnie skomponuje się z każdym dodatkiem. Jeżeli natomiast zależy nam na chrupkości, powinniśmy zdecydować się na parmezan. Jeżeli nie chcesz używać sera, zawsze możesz dodać na powierzchnię bułkę tartą, lub zmielone pieczywo. Na wierzchu zapiekanki świetnie się sprawdzi sos beszamelowy, śmietana lub ciasto francuskie.

Nie zwlekaj i skieruj się w stronę swojej lodówki, z pewnością odnajdziesz tam wielki potencjał na skomponowanie własnej, przepysznej zapiekanki. Dowolność dodatków i proporcji jest niezliczona, liczymy na twoja kreatywność i wyczucie smaku.