Jak nie zastawiać stołu podczas obiadu?

Jest to pytanie, które bardzo rzadko słyszymy. Jednak, gdy zastanowimy się bardziej, możemy dostrzec w nim głębszy sens. Każdy z nas, praktycznie codziennie ma okazję zastawiać stół do obiadu we własnym domu. Co prawda, niezwykle istotne jest to, w jaki sposób należy nakryć stół, jednak liczy się również to, czego musimy za wszelką cenę unikać.
Pierwszą rzeczą, o którą musimy zadbać jest obrus. Najczęściej, obrusy są jednokolorowe, zwłaszcza gdy elementy zastawy stołowej lub szkło jest zdobione. Nie możemy więc łączyć wzorów – kolorowy, wzorzysty obrus będzie pasował tylko do gładkiej, jednokolorowej porcelany, którą również należy dobrać kolorystycznie. Nie może także zaistnieć sytuacja, w której to obrus będzie ubrudzony lub poszarpany czy lekko podziurawiony. Dodatkowo, zasady nakrycia stołu mówią wyraźnie, że obrus powinien zwisać 20 cm ze stołu. Absolutnie nie można dopuścić do sytuacji, w której obrus będzie przekrzywiony.

Kolejnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest zastawa stołowa. Jeśli na obiad zapraszamy gości, a całkowita liczba osób przy stole będzie wynosić 12 – musimy zapewnić każdemu taki sam zestaw naczyń, sztućców i szklanek czy kieliszków. Nie można podać jednego lub dwóch zupełnie niepasujących talerzy czy filiżanek. Potrawy podczas obiadu podawane są w następującej kolejności – najpierw bulion/ zupa, później drugie danie, a na końcu desery i ciasta. Trzeba więc zadbać o odpowiedni układ sztućców oraz talerzy. Nie może zabraknąć w nakryciach stołu ani jednego talerza. Dodatkowo, talerze muszą być ułożone w odwrotnej kolejności, do podawanych dań.

Sztućce są kolejnym elementem, którego nie można pominąć. Układa się je od wewnątrz na zewnątrz. Po lewej stronie musi się znajdować widelec, a po prawej, bliżej talerza – nóż, a na prawo od noża, łyżka. Nie można się pomylić, nakrywając stół, zwłaszcza jeśli posiłek ma być tylko jeden.

Nie można więc zapomnieć o podstawowych zasadach savoir-vivre. Istnieją dwa rodzaje nakrycia stołu – podstawowe oraz rozszerzone. Ułożenie sztućców i naczyń polega na tej samej zasadzie, jednak nakrycia te różnią się ilością elementów obecnych na stole. Wszelkie ozdoby, kwiaty, świeczniki i serwetniki – każdy musi być z tego samego rodzaju porcelany lub drewna. Świeczniki i świece nie mogą być zbyt niskie i dymne. Dodatkowo, szkło i pozostałe elementy zastawy muszą być rozmieszczone w taki sposób, by każdy gość miał je na wyciągnięcie ręki. Nie można dobierać nakryć stołu bez żadnego wzorca. Poza tym, wszystkie dekory i wzorki na naczyniach, muszą być identyczne, tak samo jak kolor i rodzaj porcelany. Nakrywając stół, nie można skupiać się tylko na dobrych potrawach. Wygląd stołu jest istotny więc musimy sprostać zadaniu, jakim jest rozważne i umiejętne nakrycie stołu podczas obiadu.